Anmeldelser af apps til børn

Føler I jer også nogle gange overvældet af mulighederne for apps til børn I kan downloade? I så tilfælde kan I finde et lille udpluk her af forslag til apps med historier og andre interessante emner.

Alle de anmeldte apps er fundet i AppStore, og testet på en iPad. Jeg ved derfor ikke hvilke andre enheder spillene kan virke på.

Nogle af de gennemgåede apps til børn er modtaget som gaver, hvilket vil stå ved hver af de pågældende apps. De anbefalede apps er dog stadig anmeldt på baggrund af min viden og erfaring som både historiefortæller og privatpraktiserende talepædagog, og er med ikke påvirket af at de er modtaget som gaver.

Hvis I har kommentarer eller ønsker om flere anmeldte apps, er I meget velkomne til at kontakte mig.

Anmeldte apps til historier

o

Pixi Børnebøger

D. 21. februar 2018

Pixi Børnebøger fra Lindhardt og Ringhof er nærmest ikonisk i manges barndom, og selvom Pixi har eksisteret i mange år, forstår de virkelig at følge med tiden med denne app. Den har formået at kombinere den digitale verden med de gode gamle Pixibøger som vi kender så godt.

Appen er inddelt i otte forskellige grupperinger som inkluderer

  • Klassiske historier
  • Spøgelseshistorier
  • Fødselsdagshistorier
  • Eventyr fra landet
  • Kaj og Andrea
  • Lotte og Totte
  • Rasmus Klump
  • Shane Brox

Grupperingerne er sat op i et klassisk Pixi-landskab som man kan suse igennem for inspiration. Imellem huse, møller og kendte figurers leg er der små skilte som kan hjælpe dig med at finde lige netop den gruppe historier du vil besøge, hvilket gør den nem at navigere i. I hver gruppering er der omkring seks bøger indenfor emnet, som kan købes enten samlet eller enkeltvis til forskellige priser.

Under Klassiske historier kan man prøve den gratis historie ”Bumle-toget”, så man kan få et godt indblik i hvad der er for en stil der venter i resten af appen. Bogen har flotte tegninger og er en komplet børnevenlig oplevelse – helt ned til den skønne indlæsning af skuespilleren Lars Thiesgaard.

Alle bøgerne er indlæst af skuespillerne Lars Thiesgaard, Kjeld Nørgaard og Ellen Hillingsø, og dertil kommer Shane Brox som for nyligt har indlæst sine egne seks historier om Storm. Alle oplæserne byder ind med noget unikt og levende til alle historierne. Man kan dog slå oplæsningen fra hvis man gerne selv vil læse, eller hvis barnet selv vil prøve.

Der er altså mange muligheder for historieemner og indstillinger indenfor for hver historie, så hele oplevelsen kan tilpasses børn i forskellige aldre og med mange forskellige interesser.

Til allersidst er der oven i købet også mulighed for at lege i Pixi-værkstedet, hvor man kan lave sin egen Pixi-bog. Måske en historie man selv har fundet på, eller en oplevelse man selv har haft.

Pixi Børnebøger er en komplet lydbogsoplevelse med et lækkert layout, skønne illustrationer, fantastiske historieoplæsere og nærmest uendeligt mange muligheder. Denne app har min største anbefaling til mange børn, men er særligt interessant for børn i alderen 2-7 år.

Anmeldelse af Pixi Børnebøger
Lydbøger hos Pixi

H.C. Andersens Eventyr

D. 27. juni 2019

Anmeldelse af H.C. Andersens Eventyr

H.C. Andersen en stor del af mange børns barndom – selv den dag i dag. Appen H.C. Andersens Eventyr fra Lindhardt og Ringhof  lader én kravle dybt ind i den smukke og eventyrlige verden af alle de skønne eventyr som vi alle sammen kender og elsker.

De fire kategorier i appen kan skabe masser af underholdning for både store og små. I den første kategori er der tre små spil som giver liv til en masse kendte eventyr, samtidig med at de også giver en endnu større forståelse af handlingen. De første spil er quizprægede hvor man får lov til at arbejde med forskellige rekvisitter fra eventyrene, hvor ”Find vej”. er mere udfordrende. I det sidste spil skal man nemlig hjælpe en lille kugle igennem en labyrint, så her kan man også få lov til at være lidt aktiv.

I de tre andre kategorier finder man 16 tegnefilm, otte lydbøger, og til sidst otte bøger, som alle sammen selvfølgelig tager udgangspunkt i H.C. Andersens mest kendte og elskede eventyr, selvfølgelig. For mig var det personligt en stor fornøjelse at høre den så utroligt velkendte stemme fra Jesper Klein i lydbøgerne! Men Sebastian Klein gør det nu også godt i indlæsningen af de skønne bøger.

Hele appen er en meget veludført eventyrlig oplevelse! Tegningerne er skønne og farverige, musikken er dejlig stemningsfyldt og så er de velkendte og veludvalgte eventyr fra vores alle sammen H.C. Andersen.

Appen giver altså mulighed for at lytte og se utrolig mange eventyr, som bagefter oven i købet også kan gennemarbejdes i de tre små hyggelige spil, som giver en fantastisk og unik mulighed for at skabe en endnu dybere forståelse for eventyrene.

Appen H.C. Andersens Eventyr har min absolutte anbefaling til børn i alle aldre som ønsker at opleve, se og høre en masse skønne eventyr, som bare aldrig bliver for gamle! Når man henter appen, kan man i alle fire kategorier prøve en enkelt udgave, hvorefter man har mulighed for at tilkøbe flere spil, lydbøger, film og bøger.

Bøger skrevet af H.C. Andersen
Spil historien levende

Kaptajn Spidsnæb

D. 4. juli 2018

Anmeldelse af Kaptajn Spidsnæb

Kaptajn Spidsnæb er en hyggelig lille app med flere små historier om papegøjen Kaptajn Spidsnæb og hans farverige besætning af interessante personligheder.

Historierne bliver fortalt af Mark Barner, som virkelig folder sig ud med forskellige stemmer til de enkelte personer. Fortællingen løber hen over simple billeder med minimum af bevægelse, men med den konstante fine lille baggrundslyd og Mark Barners skønne fortælling, er det en hel fornøjelse.

Tegnestilen er lidt speciel og måske ikke for alle, men der holdes en bestemt stil hele vejen igennem appen, hvilket giver en rød tråd for lytteren. Appen er gratis at hente, og den første historie følger også med. De to sidste historier kan købes for den lille sum af 5 kr.

Med til appen følger også et lille hyggeligt spil med pølsekanonen fra historien, som man skal sigte for at ramme modstanderens bygningsværk og pirater. Det er et ret simpelt spil med få lydeffekter, hvor man har mulighed for enten at spille alene eller sammen med en anden. Ved gennemførelse af spillet får du adgang til de sidste historier.

Man skal dog være opmærksom på at appen kun virker når den er på et datanetværk for at virke.

Der er en detalje som virkelig giver dybde til appen, nemlig at flere af de brugte ord er nogen som forfatteren har skrevet ned fra sine egne børn igennem tiden. De er så samlet i disse tre små hyggelige historier, som kan skabe et lille rum midt i den travle hverdag.

Kaptajn Spidsnæbs eventyr
Skyd kanonen i Kaptajn Spidsnæbs spil

Disney Storybook

D. 29. marts 2017

Disneyfilm som “Modig”, “Toy Story” og mange andre kan hentes som individuelle apps med historierne i til varierende priser. Én af de nyere apps indeholder historien om Frost, hvor man følger den spændende historie om søstrene Anna og Elsa i det fjerne og snart sneklædte kongerige Arendal. Historierne bliver hele tiden suppleret af små aktiviteter som man kan løse inden man læser videre. Flere steder er der oven i købet også et lille filmklip.

Efter at have vist kortfilmen “Frozen Fever” i biograferne i forbindelse med spillefilmen “Askepot” tilbage i 2015, er den historie også kommet med i appen; dog uden aktiviteter.

Rent visuelt er de forskellige apps lige så fantastisk flotte som deres tilsvarende Disney-film. Og det samme gælder den tilhørende lyd og musik.

Desværre er alle historierne på originalsproget engelsk, hvilket kan gøre dem mindre attraktive for de danske børn herhjemme. Alternativt kan man så slå fortælleren fra, og i stedet selv fortælle historien til sit barn. Det kræver gerne at man læser historien igennem inden, for at oversættelsen flyder så let som muligt. Derudover kan man selvfølgelig også få barnet selv til at fortælle historien, hvilket især kan være godt hvis de allerede kender historien – enten fra højtlæsningen eller fra Disney-filmen. Barnets historie kan også hjælpes med spørgsmål og hints i de flotte billeder.

Jeg anbefaler Disney Storybooks især til udvikling af den narrative evne.

Læs selv 1

D. 24. marts 2017

App Læs selv 1

Denne app indeholder i alt 10 børnebøger, hvoraf den første er gratis og resten kan købes individuelt til 49kr./stk. eller til 349kr. for alle.

Bøgerne har forskellige emner og hovedpersoner, men er alle på et letlæseligt niveau. Det er et rigtig godt supplement til skolens læsning.

Som et andet interessant touch, så er flere af emnerne relevante i rigtig mange hjem. Bøgerne berører blandt andet når mor får en kæreste, og de tidlige forhold mellem pige og drenge.

Man kan vælge om man vil have historien læst højt eller om man selv vil læse den. Uanset kan man følge med i teksten som står i forbindelse med tegningerne som følger historien og dens handling. Man bladrer igennem bøgerne, ligesom ved rigtige bøger, og er dejlig nem at bruge.

Appen kan hentes gratis til iPad med den første bog “Liva laver sort magi”, hvorefter man kan købe andre titler inde i appen.

Det er samlet set altså en udmærket app til at høre historier, og selv læse nogle.

Læs selv 1 indeholdende mange bøger
Anmeldelse af Læs selv 1

Sanglege – Børnesange med fagter

D. 29. marts 2017

Appen Sanglege

Appen Sanglege – Børnesange med fagter fra FAOX I/S indeholder 11 kendte danske børnesange med alle de tilhørende fagter. Selve appen er opstillet let og overskueligt med alle sangene på en liste med navn og et lille symbol. Det lille symbol kan hjælpe barnet med at kende sangen, selvom det endnu ikke kan læse.

Når man trykker på titlen, afspilles den enkelte sang i form af en video med en kvinde som synger hele sangen og benytter sig af de kendte fagter. Lige når man hører sangene, kan man godt tænke at hun synger sangene meget langsomt, men på den anden side giver det barnet mulighed for at høre alle ordene og udtalerne.

Man kan vælge at afspille sangene enkeltvis eller dem alle sammen efter hinanden. De inkluderede sange er: “Lille Peter Edderkop”, “10 indianerbørn”, “Hjulene på bussen”, “Jens Petersens ko”, “Drala”, “Bjørnen sover”, “Mester Jakob”, “Oppe i Norge”, “Giraffen Gumle”, “Pruttesangen” og “Hvis du ser en krokodille”.

Appen er gratis, og man kan købe flere sange til i pakker til forskellige priser. Det er en rigtig god app til at øve mange af de kendte sange.

Populære børnesange
Anmeldelse af sanglege - børnesange med fagter

Flunker Bøger

D. 24. marts 2017

App Flunkerbøger

Bogserien “Flunkerne” er på mange måder som “Find Holger”-bøgerne. “Flunkerne” er bygget op af forskellige scener, hvor flunkerne optræder i forskellige roller, men modsat “Find Holger”-bøgerne, skal man her finde forskellige elementer og handlinger.

Flunker Bøger er en gratis app i AppStore, og der følger en gratis demo-bog med i appen når man downloader den. I demoen er der fire sider som man kan vælge imellem, hvor man bliver introduceret skriftligt og verbalt til hvad man skal lede efter; f.eks. “En mus i en bil”. Når man har fundet og klikket på elementet, bliver den næste opgave læst højt. Det varierer fra side til side, hvor mange ting man skal finde.

I appen kan selvfølgelig også købes forskellige bøger til varierende priser.

“Flunker Bøger” er god underholdning til børn i forskellige aldre, og kan også bruges til at skabe en god baggrund for samtaler og fortællinger. Spørg f.eks. barnet “Hvad laver manden der?” eller “Hvor tror du at han har været henne?”. Det er en god måde at skabe en ramme for barnet til at bruge sit sprog og øve sig på at formulere sig.

Flunkerbøger med små opgaver
Anmeldelse af Flunkerbøger

Read Along

D. 29. marts 2017

I appen kan man høre eller selv læse med på tre klassiske eventyr af H.C. Andersen; bestående af “Fyrtøjet”, “Den grimme ælling” og “Den lille havfrue”.

Eventyrerne fortælles sammen med farverige billeder, og man kan hele tiden følge med i teksten. Det vil sige at uanset om man selv læser historierne eller om de bliver læst højt, så får man både hørt og set ordene for sig.

Denne app er god til især to ting:

  1. Få hørt tre gode og klassiske eventyr som er en stor del af vores kultur.
  2. Høre historien samtidig med at de selv følger med i teksten. Efterhånden som læseevnerne vokser, kan de selv læse teksten; måske endda læse den højt for mindre søskende.

Man kan ændre sproget i indstillingerne, så man også kan øve sig på blandt andet engelsk og tysk. Appen kan hentes gratis, og børnene kan bruge den alene og sammen med voksne.

Godnathistorier

D. 25. marts 2017

App Godnathistorier for børn

Appen Godnathistorier kan hentes i AppStore, og indeholder historier lige fra “En ulv i fåreklæder” til “Den standhaftige tinsoldat”.

Historierne i appen fungerer egentlig som en almindelig bog med sider som man bladrer mellem. På hver side er der en tydelig tekst, og skønne farverige billeder, og man vælger også selv om man vil læse højt eller om appen skal læse højt for én, med en egentlig ret behagelig stemme og god udtale.

Appen er gratis, og indeholder allerede “Drengen der råbte ulv”. De resterende 29 historier kan købes for 7kr./stk.

Stort udvalg af børnehistorier
Anmeldelse af Børnehistorier

Lær at rime

D. 11. april 2017

App Lær at rime

I spillet Lær at rime kan man øve sig på at rime. Spillet har et meget flot og gennemført undervands- og pirattema. Man skal faktisk rime med farlige rime-pirater, og bliver holdt selskab med en næsten klassisk jamaicansk melodi. Den mexicanskklædte krabbe og blæksprutteprofessoren guider børnene hele vejen igennem spillet. Det er virkelig godt og kreativt sat op.

Spillet er inddelt i tre sværhedsgrader – vist ved søstjerner, selvfølgelig. Niveauerne tager udgangspunkt i et ord, som vises som et billede i bogen. Billedet fra bogen skal så sammenholdes med henholdsvis tre, fire og fem billeder for at finde rim-matchet, som så også skal placeres i bogen.

Det kan være svært at gennemskue nogle af billeder – eksempelvis “fosil” og “wigwam” fra det tredje niveau kan være meget svære. Heldigvis kan man trykke på billederne for at høre hvad det forestiller, som jo også giver mulighed for at lære nye ord.

Krabben og blæksprutten guider os som sagt hele vejen igennem spillet, hvilket sikrer at barnet ved hvad det skal – især hvis det spiller alene. Til gengæld kan de også blive en lille smule langtrukne i deres fortællinger.

Rimeevnen udvikles allerede fra 4-års-alderen, så man kan faktisk godt begynde at lege allerede et par år før de 6 til 8 år spillet ellers er udviklet til. Det kan dog stadig godt være svært at rime – især når man ikke selv vælger ordene – så mange børn får ofte endnu mere ud af spillet, hvis en voksen sidder med og hjælper dem at rime sig vej igennem billederne. Ellers kan men nemlig godt risikerer at de bare prøver sig frem, og altså glemmer at lytte.

Appen koster 25kr., og kan hjælpe børnene med udvikle deres evne til at rime, som igen kan hjælpe dem med at udvikle sproglige og skriftlige færdigheder.

Lær at rime med rimepiraterne
Anmeldelse af Lær at rime

Fotoalbum

D. 11. april 2017

App Fotoalbum

Fotoalbum er bygget op omkring køretøjer, instrumenter, dyr, og frugt og grønsager fordelt i fire eksisterende albums. Inden man eventuelt køber appen, kan man prøve albummerne med fire billeder fra hver kategori.

Foruden at appen giver mulighed for at børnene kan fortælle spændende historier ud fra de fire oprindelige albums, så har Fotoalbum fra KidStatic den helt unikke mulighed, at man kan lave sine egne albums.

Ved at lave sine egne albums, kan man skabe sin egen historie – enten en virkelig historie fra en fødselsdag eller jul, eller man kan lave sin helt egen fantasihistorie med billeder man enten selv laver eller finder.

Herefter kan man oven i købet også indtale en lille bid af historien, eller man kan selv fortælle den når man kigger i albummet.

Det er virkelig en app med mange muligheder! Og kan eksempelvis bruges til at skabe historier man kan fortælle videre til jævnaldrende, familiemedlemmer eller nede i daginstitutionen.

Lav din egen historie
Anmeldelse af Fotoalbum

Mangler I mere?

Hvis I vil have anbefalinger af flere apps, er I meget velkomne til at kontakte mig med ønsker – gratis og uforpligtende, selvfølgelig.

Husk også at læse mine anbefalinger af bøger m.m., samt gennemgangen af dialogisk læsning.

Del denne side på de sociale medier…