Anmeldelser af blandede materialer

Her ses mine anmeldelser af alt muligt godt og blandet. Når jeg finder spændende materialer til historier og historiefortælling, så lægger jeg dem ind her. Så hold øje med siden, eller mine sociale medier så I også kan få indblik i mine fund.

Hvis I selv har noget I ønsker anmeldt, så tøv ikke med at kontakte mig.

Anmeldelser af alt godt til historier

Ro+ fra Dansk Sprognævn

D. 14. februar 2018

Anmeldelse af ordbogen Ro+

RO+ (RetskrivningsOrdbogen Plus) fra Dansk Sprognævn er nok den mest grundige ordbog jeg nogensinde har været i nærheden af! Når man går ind på www.roplus.dk bliver man indledningsvist præsenteret for en ordbog på hele 65.083 ord, som jo er overvældende mange ord til at repræsentere vores danske ordforråd.

Foruden grundfunktionen som ordbog, giver RO+ også informationer om betydning ved mange af ordene, orddeling, ordklasse- og bøjningsoplysninger, samt hvad du ellers kan komme i tanker om af relevante oplysninger. For hvert ord du slår op får du altså en masse andre informationer som kan hjælpe dig videre i dit skriftsproglige projekt.

Foruden resultaterne er der i søgningen også virkelig mange muligheder! For det første er brugervenligheden høj med mulighed for at flytte et ord fra ét program og over i RO+-browseren. Derudover er der en masse muligheder for særlige søgninger med eksempelvis specialtegn.

Ordbogen kan altså meget mere end bare hjælpe dig med at stave et ord. For at hjælpe dig med at udnytte alle disse mange muligheder, er der en grundig informationsfane som giver dig både en informationsvejledning, vejledning til indhold, og opsætning. Sidstnævnte inkluderer blandt andet hvordan du bedst muligt kan sætte RO+ op på dine forskellige computere, smartphones og tablets.

Der gemmer sig altså mange skønne muligheder i denne her ordbog, som grundet sin digitale form er utrolig nem at benytte, let tilgængelig og tiltalende både at se på og bruge. Og så er ordbogen nu oven i købet også gratis.

Sproghjælp fra Dansk Sprognævn

D. 29. januar 2018

Anmeldelse af Sproghjælp fra Dansk Sprognævn

Appen Sproghjælp er opdelt i flere forskellige sproglige kategorier. Disse kategorier repræsenterer grammatiske og sproglige elementer som vi typisk har vanskeligheder med på dansk. Her er et par eksempler, for at nævne nogle få:

  • Nogen eller nogle?
  • Komma
  • Bindestreger
  • Store og små bogstaver
  • Punktum

Appen er bygget op omkring i alt 30 sproglige kategorier, som er veludvalgt af Dansk Sprognævn baseret på hvad vi som danskere typisk har svært ved i vores skriftlige hverdag.

Når man trykker på en sproglig kategori kommer man ind på en individuel side, som beskriver det udvalgte sproglige og grammatiske element. Siden er skrevet på et letforståeligt sprog, og nem at overskue i sin layout. Alle teksterne er suppleret med skønne eksempler som visualiserer de sproglige og grammatiske placeringer i det danske sprog.

Som eksempel kan nævnes kategorien Får eller for?, hvor det forklares hvad hhv. får og for dækker over, samt giver en hjælperegel til hvornår for og får skal bruges. Kategorien Ordklasser er et eksempel på en grammatisk kategori, som i en grundig beskrivelse fortæller hvad ordet dækker over, og er overdrysset med letforståelige eksempler.

Hvis du arbejder med grammatik og sprog i forbindelse med din uddannelse, har mange skriftsproglige fremstillinger, eller mere er generelt sprogligt interesseret, så er appen Sproghjælp lige noget for dig! Den indeholder al den den sproglige viden du lige sidder og mangler.

Appen er min største anbefaling! Den er nem at bruge, fyldt med grundig sproglig og grammatisk viden, det er nemt at dele nyopdaget viden og gemme siderne, og så er den oven i købet gratis. Og vi kunne vidst alle sammen godt bruge lidt opdatering på vores grammatiske viden i ny og næ.

Anmeldelse af Læs med dit barn fra Klims Forlag

D. 29. september 2017

Læs med dit barn og fortæl historier sammen

Bogen Læs med dit barn – Sådan støtter du dit barns skrive- og læseudvikling er skrevet af Carina Fast, en anerkendt svensk læseforsker fra Sverige. Hendes bog handler om hvordan man kan understøtte barnets læseudvikling og staveudvikling; helt fra den allertidligste start. Derudover er der også stort fokus på højtlæsning og historielæsning, og hvordan disse sammen hjælper den skriftsproglige udvikling på vej hos børnene.

Bogen er henvendt særligt til forældre og andre personer nær barnet i dets hverdag. Bogen er derfor også skrevet på et simpelt og let forståeligt sprog med konkrete eksempler. Men bogen er skam stadig baseret på relevant forskning, som man kan læse videre på ud fra litteraturlisten.

En spændende og konkret bog for alle der har med børn at gøre. Læs hele min anmeldelse af Læs med dit barn her.

Anmeldelse af Sigurds danmarkshistorie

D. 14. maj 2017

Sigurds Danmarkshistorie er et meget stort projekt som inkluderer både spændende bøger, medrivende spil og lattervarm musik i ægte Sigurd-stil.

Projektet er noget af det mest gennemarbejdede jeg nogensinde set! Det gælder både en gennemført grafisk stil, skrivestilen og så oven i købet et højt fagligt niveau præsenteret så alle kan være med.

Ud over at projektet er godt lavet – og endda lavet så alle børnene kan være med – så er det også medrivende for de voksne. Man får lyst til at høre hvordan det går for Danmark i den næste sang på cd’en, og har man tændt for lydbogen kan man slet ikke slukke igen. Hvis læreren har fået fingrene i undervisningsmaterialet, så tror jeg de fleste af os har lyst til at besøge en historietime igen.

Læs hele min anmeldelse af Sigurds Danmarkshistorie her. 

Sangbogen Evigglad

D. 25. marts 2017

Kendte børnesange

Klassikere som “Er du sur og trist?” og “Pruttesangen” er kun et lille udpluk af de sange som kan findes i Sangbogen “Evigglad”. Faktisk indeholder bogen hele 34 kendte børnesange som er udvalgt efter samtale med over 100 institutioner. Det gør sangbogen meget aktuel for både familier og institutioner, som hermed kan skabe et fælles grundlag.

Når man køber sangbogen “Evigglad” får man både en cd med alle sangene indsunget af Nanna fra MGP 2003, og en sangbog i flotte og børnevenlige farver med illustrerede fagter.

Sange er en stor del af børns hverdag – både derhjemme og i institutionen – og hjælper til tilegnelsen af både ordforråd, udtale og endda grammatik. Sangbogen “Evigglad” er både børne- og voksenvenlig, hvilket betyder at børnene kender og har glæde af sangene, og de voksne får masser af hjælp til at lære sangene at kende.

Man kan se uddrag sangbogen, lytte til musikeksempler, samt bestille bogen på hjemmesiden – www.eviggladsange.dk.

Halfdan Rasmussens Julekalender for børn

D. 10. december 2012

“Halfdan Rasmussens julekalender for børn” blev udgivet i november 2009 af det nu lukkede forlag Schønberg. Bogen er en 50 sider lang, og bygget op om en julekalender med 24 små historier om julen.

Den populære digter Halfdan Rasmussen har skrevet bogen, og “som sædvanligt”, fristes man til at side, er bogen illustreret af Ib Spang Olsen.

Bogen kan købes i flere bogbutikker, samt flere steder på internettet.

Mangler I flere anbefalinger?

Hvis I mangler inspiration til hvilke apps I kan bruge sammen med børnene, så husk at læse mine anbefalinger af apps. I er selvfølgelig også altid velkomne til at kontakte mig med ønsker – gratis og uforpligtende.

Husk også at læse gennemgangen af dialogisk læsning for at få inspiration til hvordan de mange materialer kan bruges til historier i hverdagen.

Del denne side på de sociale medier…