Anmeldelse af Læs med dit barn af Carina Fast

D. 29. september 2017

Hvordan understøtter man barnets skriftsproglige udvikling

Læs med dit barn – Sådan støtter du dit barns skrive- og læseudvikling er skrevet af Carina Fast og udgivet ved Forlaget Klim i 2016. Bogen henvender sig både til forældre, pædagoger og andre voksne i børnenes hverdag som kan være med til at støtte børnenes skriftsproglige udvikling.

Jeg har modtaget bogen fra Klims Forlag, og anmelder den her ud fra min faglige erfaring og viden som læsepædagog.

Layout og opsætning

Læs med dit barn er lille og nem bog at gå til. Den er overskueligt bygget op i kapitler med underafsnit, som følger en fin og kronologisk rækkefølge i barnets udvikling. Grafisk er den meget simpel med kun nogle få figurer, og hvert kapitel afsluttes med en lille opsamlingsboks som opsummerer nogle af de allervigtigste pointer fra det forgangne kapitel. Billederne i bogen er efter mening måske lige simple nok, da de er holdt i en sort/hvid-stil, men ellers er der tale om en pæn og fin layout.

Indhold

Højtlæsning og historiefortælling for sproglig udvikling

Noget af det særligt karakteristiske ved Carina Fasts bog, er det store fokus på den skriftsproglige udvikling helt fra den allertidligste start – altså helt tilbage fra den sproglige udvikling. Dette inkluderer altså også en del fokus på højtlæsning og historiefortælling. Når man læser bogen bliver man flere gange mindet om hvor vigtig netop disse elementer er for den videre udvikling af sproget, og man får en meget dyb forståelse af hvorfor det netop er så vigtigt.

Som titlen på bogen siger, så er der meget fokus på at skulle læse med sit barn, men det er bestemt ikke det eneste fokus. Og slet ikke hvis man tror at bogen kun yder viden omkring hvorfor det er så utrolig vigtigt. Der er nemlig også stor vægt på bogens undertitel: Sådan støtter du dit barns skrive- og læseudvikling. For hver beskrivelse af hvorfor det er så vigtigt, følger en grundig beskrivelse af hvordan det understøttes i hverdagen.

Og alle beskrivelser – både hvad det er, hvorfor det er vigtigt og hvordan man understøtter det – er nemme at forstå for alle. De er godt beskrevet, og så er de eksemplificeret ved skønne anekdoter som visualiserer det hele for én.

Det personlige præg med fortællinger fra forfatterens hverdagsliv giver en nærhed til forfatterens engagement for børns skriftsproglig udvikling. Men det gør bestemt ikke bogen useriøs! Faktisk er bogen hele vejen igennem understøttet af forskning inden for læse-/staveområdet, hvor alle brugte kilder kan ses i bogens litteraturliste. Mange af dem bærer selvfølgelig præg af forfatterens svenske ophav.

Min anmeldelse af Læs med dit barn af Carina Fast

Læs med dit barn – Sådan støtter du dit barns skrive- og læseudvikling af Carina Fast er en skøn lille bog som giver forældre med flere en konkret ”håndbog” til børns skriftsproglige udvikling. Den giver konkrete forklaringer på forudsætninger for stave-/læseudviklingen, samt konkrete forslag til hvordan man understøtter denne udvikling. Et meget grundigt stykke arbejde.

Bogen er ikke bare let at gå til, men også på et højt fagligt niveau, da den er bakke op omkring relevant og nyere forskning. Og så er den endda også tilpasset den hverdag børnene befinder sig i, så tiltagene kan implementeres i hverdagen og mange af de ting mange forældre allerede benytter sig af. Her får de så konkrete redskaber til hvordan de kan gøre det endnu bedre.

Bogen Læs med dit barn har min klare anbefaling. Den er særligt gavnlig for forældre og pædagoger, da de alle sammen kan drage nytte af at læse om hverdagens sproglige udvikling. Det gælder både den verbale og den skriftlige udvikling, som selvfølgelig understøtter hinanden.

Del denne side på de sociale medier…