Anmeldelse af Sigurds danmarkshistorie

D. 14. maj 2017

Anmeldelse af Sigurds danmarkshistorie

Sigurds danmarkshistorie er et utrolig stort projekt, som Sigurd Barrett har stået for i 2015 til 2017. Projektet inkluderer blandt andet bøger og brætspil. Projektet er udviklet i samarbejde med blandt andre Politikkens Forlag, HistorielærerforeningenNationalmuseet, DR og mange andre partnere.

Et helt klart formål med dette skønne projekt, kan høres som en del af introsangen: ”Hvis vi favner den verden vi ikke forstår, så kan verden af i morgen blive bedre end verden af i går.” Projektet er altså både identitetsskabende, lærerigt og med et lille håb for fremtiden.

I kan læse mere om hele projektet på Sigurds danmarkshistories hjemmeside.

Layout

Sigurds danmarkshistorie har en helt klar rød tråd igennem alle produkterne både i form af skrivestil, fortællestil, det beskrevne formål. Og så selvfølgelig også layoutet. Alle produkterne er kendetegnet ved et utrolig højt niveau af læsevenlighed og brugervenlighed. Derudover er de også utrolig spændende at kaste sig ud i – ikke kun på indholdet, men også på udseendet.

Foruden løbende overskrifter, små oversigter og andre små godbidder, så dækker ordet layout selvfølgelig også over de farverige og humoristiske tegninger. Hele produktserien er præget af omkring 250 illustrationer tegnet af Jeanette Brandt, som også tidligere har arbejdet med andre af Sigurd Barretts projekter. Illustrationerne passer perfekt ind i børneuniverset, og er samtidig også humoristiske for voksne, så de passer perfekt ind i den verden bøgerne skaber.

Jeg har modtaget anmeldereksemplarer af alle de beskrevne materialer. Nedenfor vil jeg her anmelde dem enkeltvis ud fra min talepædagogiske og faglige erfaring og viden.

Anmeldelse af Sigurd fortæller danmarkshistorie

Anmeldelse af Sigurd fortæller danmarkshistorie

Dobbeltbogen Sigurd fortæller danmarkshistorie er skrevet af Sigurd Barrett, og udgivet af Politikkens Forlag i 2016. Med sine flere hundrede sider lange to bind er den nok det største produkt i serien, og det er da også dén stort set alle andre produkter henviser tilbage til. Hvert enkelt produkt fungerer selvstændigt, men hver påbegyndt historie i enten brætspillet eller aktivitetsbogen færdiggøres i dobbeltbindsværket.

Historierne

Historierne har været det bærende element for Sigurd Barrett, og måske netop derfor er bøgerne inddelt efter spændende personligheder eller begivenheder. Det er et interessant alternativ frem for en slavisk gennemgang af tidsaldrene. Det er en spændende tilgang, for det er jo ikke kun den korrekt skildrede historie som har gjort os til dem vi er i dag, men også alle myterne og de mere fantastiske historier.

Historierne fremkommer dog stadig i den historisk korrekte rækkefølge; med de overlap det jo så kan medføre. Og alle siderne er krydret med skønne billeder, løbende overskrifter og små noter, oversigter og hvad der ellers skal til for at siderne virker indbydende og spændende. Til sidst er hvert kapitel også afsluttet med en lille opsamling af relevante pointer og en ”vidst du at…”-boks. Der er oven i købet også forslag til interessante museer og steder rundt omkring i Danmark – alt sammen i tråd med det læste kapitel.

Lydbog

Med min udgave af bogen fulgte også en lydbog, som virkelig fremmer det bedste fra den fysiske udgave. Sigurd Barrett læser hele bogen højt i de forskellige kapitler, og er fuldstændig ordret, så man har mulighed for selv at følge med i bogen. Han er dog alt andet end kedelig! For det første er hans oplæsning levende og spændende, og for det andet benytter han sig af små lydeffekter han selv laver med kroppen og redskaber. Det er en helt unik måde at høre historie på.

Anmeldelse af CD'er til Sigurd fortæller danmarkshistorie

CD’er

I min udgave af bogen medfulgte der også en dobbelt CD, som indeholder 21 sange på hver. Sangene svarer i grove træk til den musiske udgave af bogen. Der er selvfølgelig elementer som er tilføjet eller udeladt, men den passer perfekt ind i produktrækken. Kontakten for hver sang bliver beskrevet af løbende små indtalte tekster. Og det hele er rammet ind af en skøn introsang, og en lige så herlig afslutningssang.

CD’en er endnu et grundigt stykke arbejde, hvor man kan mærke udviklingen ikke bare i historien, men også i musikken. Det er en virkelig fuldkommen oplevelse, som er både professionel og underholdende med 42 unikke stemningsfulde sange. Og de er oven i købet leveret med den største indlevelsesevne.

Jeg finder det dog som et mærkeligt valg, at den lille tekst til en pågældende sang, kommer på det foregående nummer. Det vil sige at historien til sang nr. 3 kommer efter sang nr. 2. Man lægger ikke mærke til det hvis man hører hele CD’en igennem, men hvis man skifter imellem numrene, er det ret påfaldende. Man må dog ikke snyde sig selv for fornøjelsen af at høre begge CD’er hele vejen igennem!

Af absolutte højdepunkter kan i kronologisk rækkefølge nævnes

  • Den fine sang om Egtvedpigen
  • Den helt rigtige stemning under munkesangen
  • Den skjalde-fortalte historie om møen Hulda fra vikingetiden
  • De autentiske Sønderjyske kommentarer under sangen om 1864 med det rullende /r/ og det hele,
  • Og selvfølgelig afslutningssangen, hvor flere af de historiske personligheder er med

Opsamling

Sigurd fortæller danmarkshistorie er et imponerende værk! Det er gennemarbejdet, detaljeret, brugervenligt og layoutmæssigt interessant, samt med uundværlige godbidder i form af lydbogen og CD’erne.

Bag i hver af bøgerne er der et fyldestgørende register. Det inkluderer blandt andet en liste over henholdsvis steder og personer man kan finde i bogen, samt kongerækken. Disse sider giver rigtig mange informationer, men jeg kunne dog stadig godt have brugt en samlet tidslinjeoversigt – det ville virkelig have været prikken over i’et.

Sigurd fortæller danmarkshistorie kan købes her, og koster 400kr. uden cd, og 500kr. med cd.

Aktivitetsbogen

Sigurds danmarkshistorie – 42 aktiviteter du selv kan lave

Anmeldelse af aktivitetsbogen

Jeg har også fået en bog til undervisning i 3. og 4. klasse, og i den forbindelse fik jeg også aktivitetsbogen i hænderne. De er skrevet af Dennis Hornhave Jacobsen og Rasmus Welling, og er udgivet af Forlaget Klim. Aktivitetsbogen består af 42 aktiviteter som man selv kan kaste sig ud i for virkelig at levendegøre historien. Alle aktiviteterne fremstår i kronologisk rækkefølge med en tydelig beskrivelse af den konkrete kontekst hvori den hører.

De nødvendige redskaber og ingredienser, samt fremgangsmåden er tydeligt beskrevet, og suppleret op med løbende billeder. De fleste af aktiviteterne er super nemme, så alle kan være med. Og de nødvendige redskaber og ingredienser er oven i købet også nemme at få fat i.

Jeg har prøvet seks af de beskrevne aktiviteter af, som kan ses herunder:

Sigurds danmarkshistorie på spil

Brætspil

Anmeldelse af Sigurds danmarkshistorie på spil

I al sin enkelthed går spillet ud på, at man vælger sig en interessant historisk personlighed som er karakteriseret af seks beskrevne ting. Dem skal man så samle ind ved at rejse rundt i Danmark og besvare historiske spørgsmål, besøge kroer og tage chancekort. Det er en meget interessant måde at spille på, da den historiske person giver en dybde til spillet.

Spillet er dog ret stort – både fysisk og i tid. Spillet kan ifølge æsken tage 40-80 minutter, og der er også virkelig mange elementer i spillet som gør det komplekst og omfattende. Det kan altså være lidt tidligt at kaste sig ud i spillet når man kun er de ellers anbefalede 5 år. Men spillet er både detaljeret og underholdende, så man skal ikke lade sig skræmme.

Spillet er selvfølgelig tegnet af Jeanette Brandt, og alle beskrivelser og spørgsmål er skrevet af Sigurd Barrett, så det er den samme skønne blanding som vi også så i dobbeltbindsværket Sigurd fortæller danmarkshistorie.

Sigurds danmarkshistorie på spil kan købes her, og koster 250kr.

Sigurd fortæller danmarkshistorie

Tabletspil

Anmeldelse af Sigurds danmarkshistorie på tablet

Serious Games har udgivet Sigurd fortæller danmarkshistorie på tablet, og det er den perfekte kombination mellem de moderne spil og vores gode gamle danmarkshistorie. Man styrer sin figur hele vejen tilbage til istiden, hvorefter man bevæger sig tilbage til nutiden igennem 40 små interessante historiske opgaver.

Visuelt er spillet virkelig gennemført. Det er fortsat Jeanette Brandts fantastiske tegninger som præger værket, og her har de oven i købet fået liv igennem forskellige animationer og skønne stemmer fra Sigurd Barrett. Spillet er også meget nemt at navigere i, og opgaverne varierer i sværhedsgrad.

Til selve spillet er der faktisk også skrevet en Lærervejledning, som man kan finde inde på produktseriens hjemmeside. Vejledningen er primært henvendt til dem som vil bruge spillet i historieundervisningen. Der er dog ikke nogle henvisninger i tabletspillet til hjemmesidens vejledning, så jeg er bange for at rigtig mange overser den.

Opsamling

Tabletspillet er på mange måder den perfekte opsamling af produktserien, da den kombinerer historierne, tegningerne, musikken. Til sammen er de alle sammen med til at at levendegøre historierne. Spillet giver også et visuelt indblik i den tidslinje jeg personligt har savnet igennem hele produktserien.

Til sidst så gemmer spillet også på lignende godbidder som vi kender det fra andre af produkterne. Man kan nemlig selv vælge sin figur, klæde den på afhængig af den nuværende tidsalder, og så samler man løbende kort ind, som Sigurd Barrett efterfølgende læser højt for dig med spændende facts fra danmarkshistorien. Man bliver straks suget ind i dens lidt fjollede men dog seriøse stemning, og man får lyst til at prøve flere og flere af de små spil.

Tabletspillet kan hentes både i AppStore og på Google Play, og så er det oven i købet gratis.

Del denne side på de sociale medier…